HR Magazin

Iratkozzon fel ingyenes HR-magazinunkra, és most ingyenesen kitöltheti asszertivitás tesztünket!

Szakmai írások

A kíváncsiság, vagy a kötelességtudat az erősebb?

A kíváncsiság, vagy a kötelességtudat az erősebb? A HR vezetők és a szakmai rendezvények Ritkán optimális az a helyzet, amikor egy HR vezető pont arra kap meghívót, ami az aktuális, szervezeti kihívást megoldó eszközt mutatja be. Az is ritka, ha a rendezvény jól szegmentált, és többféle szemszögből kínál rálátást az adott helyzetre. Mit tegyen, mit […]

Tovább »
Coaching, tréning, mentorálás, facilitáció?

Munkacsoportokkal, vezetőkkel, speciális csoportokkal Coaching, tréning, mentorálás, facilitáció? Ma a coaching az egyik leginkább elterjedt humán fejlesztési eszköz. Azonban jogosan merülhet fel mindenkiben a kérdés, hogy mit is takar ma a coaching. Milyen témák lettek népszerűek, és mi lehet ennek az oka. Áttekintjük a csoportos, és az egyéni fejlesztés utóbbi másfél évtizedét, és a gazdasági […]

Tovább »

További szakmai írások

Akciótanulás (Action Learning)

akciotanulasAz akciótanulás a team coaching egy speciális formája, melynek jellemzője, hogy a tanulócsoportban résztvevő szereplők felváltva kerülnek témagazda és coach szerepbe, így maximalizálva a csoportos formában történő egyéni fejlesztést. Az akciótanulás során nemcsak az éppen aktuális témagazda jut előrébb a témájában és fogalmazza meg a tanulását, hanem egyidejűleg a társai – akik coach-ként működnek – is lehetőséget kapnak az egyéni tanulásaik tudatosítására.

Az akció tanulócsoport min. 4, max. 7 főből áll (személyes tapasztalatom is, hogy a 6 fős csoportok a legideálisabbak). Az akció tanulócsoportokat hozzáértő, és a feladatra felkészített facilitátor támogatja. A résztvevőknek lehetőségük nyílik saját egyéni vagy szervezeti témájukat feldolgozni, és mások fejlődésében coaching szemléletű támogatással aktív szerepet vállalni. A módszertan az ember egyik bámulatra méltó jellemzőjét veszi alapul, vagyis hogy az összes szükséges válasszal már rendelkezünk, ami felfedezésre vár. Az akciótanulás abban segít, hogy a többi résztvevő közreműködésével az egyén erre a leleményességére építeni tudjon.

Az akciótanulás eredete

Az akció tanulócsoport módszertant Reg Revans brit professzor fejlesztette ki, ami sokak szerint az elmúlt ötven év egyik legjelentősebb újítása a menedzsment és a szervezetfejlesztés területén. Ugyan pontos definíciót nem lehet adni – sőt, ez Revans szerint kimondottan az eredményesség ellen hatna – , a módszer mozgatórugója az embereknek az az alapvető késztetése, hogy arra összpontosítsanak, amit tudnak, és ne arra, amit nem. Mindehhez szükség van az önvizsgálatra, a kérdésfeltevésre és a mély magunkba nézésre. Az akciótanulás magva viszonylag egyszerű. Revans elmélete szerint a tanulás az irányított tudás és a tudatos kérdezés eredményeként valósul meg.
(A Training Journal 2000. novemberi cikke alapján)

Az akciótanulás eredményeként a folyamat résztvevői képesek lesznek:

 • céltudatosan kérdezni és tervezni
 • saját maguk és mások személyiségét is jobban feltérképezni és arra reflektálni
 • saját és mások sikereiből és kudarcaiból is tanulni
 • az élet- és munkaszervezéshez szükséges készségekben, képességekben fejlődni (pl. kommunikáció, konfliktuskezelés, empátia, stb.)
 • a változáshoz pozitívan hozzáállni és könnyebben alkalmazkodni

Az akciótanulás eredményeként a szervezetek képesek lesznek:

 • tanulószervezetekké formálódni
 • coaching szemléletben megerősödni
 • empowerment (felhatalmazó vezető) típusúvá válni
 • maximalizálni a tudásukat (tudásalapú szervezeteknél elengedhetetlen)
 • több szinten is együttműködővé válni (pl. megbízói, megrendelői, partneri, stb.)
 • a rendelkezésre álló időt a valós projektek feldolgozása által egyszerre munkára és tanulásra fordítani
 • teljesítményükben hatékonyabbnak és eredményesebbnek lenni
Kapcsolatfelvétel
Név:*
Születési hely és idő:*
Állampolgárság:*
Állandó lakhely:*
Telefonszám:*
E-mail:*
Legmagasabb iskolai végzettség:*
Munkáltató neve és címe (amennyiben a képzést a munkáltató fizeti):*
Beosztás/pozíció:*
Számlázási név és cím:*
Postázási cím:*
Üzenet:*
Hírlevélre feliratkozom: Igen
Kér-e előzetes tudásfelmérést?:* Igen
Nem

Céges adatok