HR Magazin

Iratkozzon fel ingyenes HR-magazinunkra, és most ingyenesen kitöltheti asszertivitás tesztünket!

Szakmai írások

A kíváncsiság, vagy a kötelességtudat az erősebb?

A kíváncsiság, vagy a kötelességtudat az erősebb? A HR vezetők és a szakmai rendezvények Ritkán optimális az a helyzet, amikor egy HR vezető pont arra kap meghívót, ami az aktuális, szervezeti kihívást megoldó eszközt mutatja be. Az is ritka, ha a rendezvény jól szegmentált, és többféle szemszögből kínál rálátást az adott helyzetre. Mit tegyen, mit […]

Tovább »
Coaching, tréning, mentorálás, facilitáció?

Munkacsoportokkal, vezetőkkel, speciális csoportokkal Coaching, tréning, mentorálás, facilitáció? Ma a coaching az egyik leginkább elterjedt humán fejlesztési eszköz. Azonban jogosan merülhet fel mindenkiben a kérdés, hogy mit is takar ma a coaching. Milyen témák lettek népszerűek, és mi lehet ennek az oka. Áttekintjük a csoportos, és az egyéni fejlesztés utóbbi másfél évtizedét, és a gazdasági […]

Tovább »

További szakmai írások

Új eszközzel tágítjuk a horizontot

Szerző: Human Bridge

|

2014. szeptember 8. - 15:31

Innovatív coach képzés a Human Bridge Coach Fejlesztő Központ szervezésében

Több, mint egy évtizeddel ezelőtt indult el idehaza is a business coach képzés, és kinél inkább elméleti, kinél gyakorlatiasabb módszerekkel folyik azóta is ez a képzés. Az elmúlt 7-8 évben annyit változott az elvárás a képzéseket elvégzők oldaláról, hogyha ma valaki beiratkozik egy képzésre, akkor olyan ismeretet szeretne kapni, amelyet valóban használni is tud, legyen akár coaching szemléletű vezető, akár coach. Egyre inkább arra van igény, hogy szinte csak gyakorlati módszerekkel segítve szeretnének a résztvevők egy képzésen elméletet tanulni.

Akár belső fejlesztőként, HR-szakértőként, vagy vezetőként dolgozik valaki emberekkel, egy idő után a hagyományos megoldások csődöt mondanak. Változik a környezet, az elvárások, változnak a munkavállalói korcsoportok, összetételek, és szinte minden folyamat állandó átszervezés alatt áll. Miért pont a 15-20 évvel ezelőtti vezetői, szakértői eszközök működnének most is?

Sok új eszköz és megközelítés egyszerre segíti azokat az üzleti életben már tapasztalatot szerzett szakembereket, akik részt vesznek az ősszel induló, többcsatornás coach képzésünkön. Elsősorban azokat várjuk ezen a képzésen, akik az eddig megoldhatatlan ügyeikhez más, új szemszögből közelítő, de egyensúlyi helyzetet eredményező megoldásokat szeretnének teremteni.
Ráadásul az a tapasztalatunk, hogy a módszeren kívül a tartalomban is újítani kell. Olyan új helyzetek, emberek, megoldásra váró kérdések merülnek föl, amelyeket más, szintén jól működő üzleti coach képzések tematikájában egyáltalán nem jelennek meg. A vállalatoknál egyre inkább elvárás példának okáért a diverzitás. De a bármilyen okból „másmilyen” emberekkel máshogyan is kell bánni, ha hatékony együttműködést szeretnénk kialakítani. Éppen ezt a célt szolgálja az ADHD coachingnak és a transzgenerációs coachingnak (generációs különbségeket is figyelembe vevő fejlesztés) képzésbe emelése is.

Tanulás, és a szervezeten belüli tanításra felkészülés?

HumanBridge_Coach_képzés_szórólap_A5-2Ma már nem üres frázis a „Life Long Learning” fogalma. Nem (csak) azért kell tanulni, hogy az önbizalmunk erősödjön azáltal, hogy új eszközöket, ismereteket szerzünk, hanem a valós helyzet pontosabb, hatékonyabb kezelése miatt van szükség arra, hogy új eszközökkel gyarapítsuk a „fegyvertárat”. Erre az igényre kívántunk reflektálni akkor, amikor úgy döntöttünk, hogy kidolgozzuk, és akkreditáltatjuk a 150 órás egyéni és team coach képzésünket. Láttuk, hogy a vezetők, a HR szakemberek olyan döntési, irányítási helyzetekbe kerülnek, ahol új útvonalakon kell haladniuk. Ma már azt tapasztaljuk, hogy az egyik leginkább keresett munkavállalói és vezetői kompetencia a tanulás képessége, kiegészítve azzal, ahogy az egyén az adott szervezeten belül „fölszívja” és továbbadja a tudást, ezzel is segítve a tanulószervezetek létrejöttét.

A vezetők, illetve a belső, tudásmegosztó szerepet leginkább vivő HR-esek azt tapasztalták, hogy ez a tudásmegosztási folyamat már kikerült a kontrolljuk alól. Gyakran inkább az az ő dolguk, és csak arra van idejük, hogy új, moderációs eszközökkel segítsék ezt a folyamatot. Szintén a szervezeti tanulás modern kereteinek kialakítását segíti a team coaching is, amely során nálunk az akciótanuláson keresztül is szereznek a résztvevők ez irányú ismeretet és azonnal alkalmazható tudást.

Csak az jöjjön, aki tudja…

Mivel azt szeretnénk, hogy az az eszközrendszer, amelyet egy csokorba gyűjtöttünk (melynek része a teljesség nélkül az egyéni és team coaching; a folyamatba épített megerősítés -mentoring; az ADHD-coaching; a transzgenerációs coaching; a moderáció; az akciótanulás) olyanoknál „kössön ki”, akik tényleg ezzel szeretnének foglalkozni, és akiknek valóban szükségük van erre a tudásra. Ezért személyes beszélgetést folytatunk mindenkivel, aki jelentkezik hozzánk, illetve lehetőséget biztosítunk a felmerülő kérdések megvitatására díjmentes nyílt napunkon. Akkor optimális a Human Bridge Coach Fejlesztő Központ működése, és a nálunk tanulók is akkor lesznek maradéktalanul elégedettek, ha az évek alatt felhalmozódott tudás és tapasztalat hatékonyan segítségére van a hozzánk fordulóknak. Mi ezért mindent megteszünk.

Díjmentes nyílt napunkra e-mailen lehet jelentkezni: mbolcskei@humanbridge.hu

A képzésről bővebben weboldalunkon lehet olvasni: http://humanbridge.hu/szolgaltatasok/treningek/akkreditalt-coach-kepzes

A fenti témával kapcsolatos korábbi írásaink:

Ez miben más?

A negatív csoportdinamikától az együttműködésig

Céges adatok