HR Magazin

Iratkozzon fel ingyenes HR-magazinunkra, és most ingyenesen kitöltheti asszertivitás tesztünket!

Szakmai írások

A kíváncsiság, vagy a kötelességtudat az erősebb?

A kíváncsiság, vagy a kötelességtudat az erősebb? A HR vezetők és a szakmai rendezvények Ritkán optimális az a helyzet, amikor egy HR vezető pont arra kap meghívót, ami az aktuális, szervezeti kihívást megoldó eszközt mutatja be. Az is ritka, ha a rendezvény jól szegmentált, és többféle szemszögből kínál rálátást az adott helyzetre. Mit tegyen, mit […]

Tovább »
Coaching, tréning, mentorálás, facilitáció?

Munkacsoportokkal, vezetőkkel, speciális csoportokkal Coaching, tréning, mentorálás, facilitáció? Ma a coaching az egyik leginkább elterjedt humán fejlesztési eszköz. Azonban jogosan merülhet fel mindenkiben a kérdés, hogy mit is takar ma a coaching. Milyen témák lettek népszerűek, és mi lehet ennek az oka. Áttekintjük a csoportos, és az egyéni fejlesztés utóbbi másfél évtizedét, és a gazdasági […]

Tovább »

További szakmai írások

Ez miben más?

Szerző: Bölcskei Mónika

|

2014. május 28. - 22:53

…többek között az egyszeri számonkérés helyett folyamatos a mentorálás!

coachingÖrömmel jelentjük be, hogy a sok év alatt megszerzett tapasztalat és tudás birtokában felelősen vágunk bele egyéni és team coachok képzésébe. Az alábbi bekezdések arról adnak hírt, hogy milyen tudást és értéket adunk a hallgatóknak, miben más a HumanBridge akkreditált képzése. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy nem jobb, vagy rosszabb, csak MÁS! Köszönöm, hogy végigolvasod a cikket!

A különböző generációs illeszkedési nehézségek, az ADHD-s működésmód felismerése és fejlesztése is ugyanolyan fontos, mint a többféle coaching modellel, illetve az egyéni és csoport coachinggal való operálás művészetének az elsajátítása. Mindez egyszerre jelenik meg a hamarosan induló coach képzésünkön. Ami pedig – ezeken kívül – még nagyon egyedivé teszi ezt a képzést a következő: nem hiszünk az egyszeri számonkérésben, ezért a vizsga helyett folyamatosan kísérjük a hallgatókat, akik a sok visszajelzéstől sokkal magabiztosabb szakemberekké válnak.

Nemcsak a klasszikus coach-kompetenciák fejlesztését kell ma már egy coach-képző intézménynek nyújtania, hanem azokra a társadalmi jelenségekre is választ kell adniuk, amelyek nélkül nehézzé válhat egyes ügyfélcsoportokkal a közös munka. Egyre több az huszonéves vezető, ugyanakkor nő az Y-generációs coach-ok száma is, akiknek meg kell találniuk a közös hangot a különböző korú, akár a hatvanéves vezetővel is.

Azt is észlelheti a piacon mozgó fejlesztő, hogy egyre több az a vezető, aki felismerhetően ADHD-val él, de még Ő maga számára sem ismert a helyzete. A coachnak proaktív módon, ezekre a jegyekre figyelve kell kialakítania a sikeres együttműködést. Ez pedig sok esetben pont a hagyományos coach-működésmód kereteinek az átlépését jelenti. De, hogy mikor is érdemes, vagy kell ezt meglépni, ahhoz jelentős gyakorlatra van szükség.

Többféle modell segítségül hívása

A kezdő coach, általában egyféle coaching modellben dolgozik, abban, amelyben először képződött. Azonban ha sikerül kilépni a – mégoly biztonságosnak tűnő, de mégiscsak – korlát mögül, akkor meg fog lepődni a bátor kísérletező azon, amit tapasztal. Megismerkedik magának a coachingnak a rugalmasságával. Gyakorló szakemberként pedig azt látom, hogy egyre kevésbé működnek „vegytisztán” a modellek. Mindenkinek azokkal az elemekkel, megközelítésekkel kell dolgoznia, amelyek a legközelebb állnak a személyiségéhez, a habitusához. Éppen ezért a hamarosan induló coach képzésen több modellt is megismerhetnek a résztvevők, melyekről azt is megtanítjuk, hogyan ismerjék fel, mikor melyik célravezetőbb.

Egyéni coaching tanulása külső és belső ügyféllel

A program, amelyet a coaching területén kifejtett, és amelyet magas színvonalú tevékenységük következtében már elismert coach és tréner kollégáimmal közösen tartok, egyszerre fog az egyéni és a csoportos munkára fókuszálni. Az egyéni coaching szakmai alapjainak az elsajátítása során az ICF szakmai kompetenciái mentén ismerkednek meg a résztvevők ezzel a szakterülettel. Megismerik önmagukat, képessé válnak hatékonyan kérdezni, több szinten aktívan hallgatni, bánni a csenddel, és minél több szűrő kizárásával coacholni.

Mivel a jövő coach-ainak fel kell arra készülniük, hogy akár a szervezeten belül is végezniük kell a tevékenységüket, ezért a HumanBridge Coach képzésén ahhoz szokhatnak hozzá a résztvevők, hogy a „társ”-helyzetből kimozdulva, magas bizalmi helyzetben lévő társat hogyan kell coacholniuk.Ebben a szakmai munkában folyamatos mentorálást kapnak a hallgatók a képzést vezetőktől, és csak akkor engedjük Őket valós ügyfél közelébe, amikor arra már felkészültek. Ez jó a hallgatónak, jó a trénernek, és jó az ügyfélnek is. A minőségbiztosításunk egyik alappillére ez.

A képzésben megszerezhető teamcoaching ismertek: a facilitálás és a moderáció

A teamcoaching, mint fejlesztési forma a reneszánszát éli, azonban sokan csak már a coach-továbbképzés keretein belül találkoznak a csapatokkal, csoportokkal való coach-munkára felkészítéssel. Mivel a coach sok esetben szinte egyszerre kezd el egy, illetetve több ügyféllel dolgozni, és sokan eleve ezeket a társas helyzeteket keresik coachee-ként, úgy gondoltuk, hogy erre is fel kell készítenünk a nálunk tanulókat. Az Akciótanulás facilitálását és a moderálás eszközrendszerét egyszerre tanulhatja most meg az, aki a HumanBridge coach képzésére jelentkezik.

Minden képzési elemre, és magára a teljes tanfolyamra, összességében elmondható, hogy évek óta a HumanBridge képzési palettáján megtalálhatóak. Az önálló coach képzés ötlete is a sok, különböző képzéseken résztvevők érdeklődése miatt született meg. Elméletből a gyakorlatba, majd ismét, az önálló coach képzéssel egy újabb elméleti szintre, és onnan pedig ismételten a gyakorlati coach-tevékenységbe vezetjük a résztvevőinket, folyamatosan és állandóan. Az akkreditált képzés során ugyanis – az egyszeri számonkérés helyett – a folyamatos visszajelzések adásával való fejlesztéssel segítjük a coach-jelöltjeinket abban, hogy utána a kezüket elengedve, önállóan is képesek legyenek a magabiztos coach-tevékenység végzésére.

Képzésünk akkreditált (E-000331/2014/D001)! A képzési időpontokat hamarosan kitűzzük, és elindítjuk a jelentkezéseket.

Céges adatok