HR Magazin

Iratkozzon fel ingyenes HR-magazinunkra, és most ingyenesen kitöltheti asszertivitás tesztünket!

Szakmai írások

A kíváncsiság, vagy a kötelességtudat az erősebb?

A kíváncsiság, vagy a kötelességtudat az erősebb? A HR vezetők és a szakmai rendezvények Ritkán optimális az a helyzet, amikor egy HR vezető pont arra kap meghívót, ami az aktuális, szervezeti kihívást megoldó eszközt mutatja be. Az is ritka, ha a rendezvény jól szegmentált, és többféle szemszögből kínál rálátást az adott helyzetre. Mit tegyen, mit […]

Tovább »
Coaching, tréning, mentorálás, facilitáció?

Munkacsoportokkal, vezetőkkel, speciális csoportokkal Coaching, tréning, mentorálás, facilitáció? Ma a coaching az egyik leginkább elterjedt humán fejlesztési eszköz. Azonban jogosan merülhet fel mindenkiben a kérdés, hogy mit is takar ma a coaching. Milyen témák lettek népszerűek, és mi lehet ennek az oka. Áttekintjük a csoportos, és az egyéni fejlesztés utóbbi másfél évtizedét, és a gazdasági […]

Tovább »

További szakmai írások

A kíváncsiság, vagy a kötelességtudat az erősebb?

Szerző: Bölcskei Mónika

|

2015. május 5. - 21:37

A kíváncsiság, vagy a kötelességtudat az erősebb?

A HR vezetők és a szakmai rendezvények

Ritkán optimális az a helyzet, amikor egy HR vezető pont arra kap meghívót, ami az aktuális, szervezeti kihívást megoldó eszközt mutatja be. Az is ritka, ha a rendezvény jól szegmentált, és többféle szemszögből kínál rálátást az adott helyzetre. Mit tegyen, mit tehet a HR vezető, ha tudja, hogy sürgeti a határidő, de az adott eszköz nélkül biztos, hogy nem ér el sikert? Néhány megoldási javaslattal szeretnénk ezeknek a szakembereknek segíteni.

Pár évvel ezelőtt kezdődött. Addig is mindenki szervezett megbízói találkozókat, illetve magára valamit is adó cég próbálta szakmai fórumokra is kivinni az általa megszerzett tudást. De a gazdasági válsággal nagyon jelentősen beszűkültek azok a csatornák, ahol meglévő, és új partnerekkel találkozni lehet. Ugyanakkor, pont a gazdasági kényszer miatt számtalan, zseniális üzleti, fejlesztési eszköz is piacra került, amelyek éppen a vállalati oldalnak nyújtottak nagyszerű megoldásokat.

Rövidnek, lényegre törőnek, és nagyon-nagyon érdekesnek kell lenni!

A 2010-es évek HR vezetői egészen másfajta módon működnek, mint a korábbi időszakok szakemberei. Már bőven nem nyolcórás a munkanapjuk, a 10-12 órába pedig egymásnak teljesen ellentmondó tevékenységeket is be kell préselniük. Operatív irányítási feladatok mellett a kulcsvezetők támogatása, motiválási lehetőségek kialakítása, és esetenként fejlesztő programok megvalósítása mind-mind az ő feladatukká vált. Ráadásul, a tempó egyre feszítettebb, mivel a sok helyen költségcsökkentésként magyarázott leépítés szinte mindig érintette a HR-t is.

Egy személyben adminisztratív, folyamatfejlesztő, rendszerbevezető, és nem utolsó sorban szervezet-, és egyénfejlesztő, vezetéstámogató feladatokat nagyon nehéz végezni. Mindezt nem segítette, hanem inkább nehezítette a nemzetközi hálózatok bonyolultabbá válása. A regionálisból globálissá váló szervezeti egységek szinte 24 órás feladatot adnak. Éjjel-nappal dolgoznak ezek a szakemberek úgy, hogy szinte soha nincs vége sem a munkaidejüknek, sem a tőlük várt kreatív problémamegoldás-gyártásnak.

Ebben a helyzetben egy-egy szakmai rendezvény a HR vezetők számára üdítő kivétel lehet, ha a szervezők figyelembe veszik az új, speciális elvárásokat. Ez azt jelenti, hogy a szervezetek elsődleges kihívásairól kell a rendezvénynek szólnia. Új eszközöket kell megismertetni, és többféle nézőpontot sem árt egyszerre láttatni.

Tanulni szeretnének, gyorsan, többcsatornás módon. Ez alatt ne csak a klasszikus „blended- learning”-et értsük! A megtartás, a motiválás, a tehetségmenedzsment, a teljesítmény, és az elkötelezettség növelése egyaránt célterület. Olyan eszközöket kell bemutatni, amelyre a HR vezetők felkapják a fejüket, és nem érzik a fél- egy, esetleg kétnapos rendezvényt kieső időnek.

Lehet arra válaszolni, ami még kérdésként meg sem született?

Ez a tavalyi, II.  Coaching Campen az egyik résztvevő felvetése volt. Ő maga is HR vezetőként érkezett, és egy bizonyos szervezeti problémára – a motiválásra – keresett választ. Hamarabb jött, és az általa kiválasztott program-elem mellett egy másikra is beült. Ott kapott olyan „aha-élményt”, amely az egész addigi működésmódját felülírta. Új keretekbe rendeződött minden.

Nagyon elfoglalt, rengeteg feladattal körbezsúfolt napirendjét felborítva maradt a további rendezvénynapon, és kereste az újabb lehetőségeket. Rájött, hogy kicsi annak a valószínűsége, hogy ismét egyszerre egy helyen ilyen sok mindennel találkozhasson.

Kíváncsi lett, és egy csomó minden előjött abból, ami már régóta szervezeten belüli, és a szervezeti működésen túl is érdekes volt a számára.

Nemcsak a vendégünknél tapasztaltuk meg ezt a működésmódot. Számtalan HR vezető keres szakmai válaszokat, megoldási kísérleteket, és társaságot a kihívások megoldására.

Keretek, feltételek

Egy HR vezető csak akkor tud többnapos rendezvényen jelen lenni, ha a munkafeltételek (wifi, munkaállomások, nyugodt telefonálásra kialakított, félrevonulási lehetőségek) biztosítva vannak, ha nem kell a munkahelyétől túlságosan messze lenni, és ha magas minőségű az ellátás, a szállás.

Ezeket mind figyelembe vettük már az első Coaching Campen is. De ez, önmagában nem elegendő ahhoz, hogy a HR vezető ne érezze úgy, hogy kidobott pénz és – a még kevésbé rendelkezésre álló – idő az, amit a rendezvényre fordított.

Ha felkeltette érdeklődésedet a június 18-19-én megrendezésre kerülő Coaching Camp rendezvény, és szívesen belekóstolnál előzetesen is a programba, akkor gyere el május 11-én 18:00-kor a Kaptárba, ahol Győri Ildikó és Havasi Judit vezetőedző páros varázsol el bennünket előzetes programjukkal. Részletek és jelentkezés az info@coachingcamp.hu e-mail címen.

A 2014-es Coaching Campről itt olvashatsz beszámolókat:

Tanulás és harmónia, Új megközelítések és tartalmak a II. Coaching Campen

Coaching Camp – személyes reflexiók

Céges adatok